Kampregels
Wanneer er zoveel mensen bij elkaar leven kan je niet zonder spelregels. Niet om met het vingertje te wijzen, maar zodat we weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Als je anderen en hun spullen (dus ook het terrein) behandelt zoals je zelf wilt dat jij en je spullen worden behandeld, kan er niets misgaan. Daarnaast zijn er wat punten die speciale aandacht vragen: we zijn tenslotte een scoutingterrein. Kijk daarom even extra naar de afvalregeling en de stookregels.
Huisregels
- Bij de kampprijs is inbegrepen het gebruik van alle faciliteiten als pioniermateriaal, stookhout e.d., m.u.v.: kano’s en elektriciteit.
- Bij aankomst op het terrein meldt de verantwoordelijke leid(st)er zich bij de kampwacht.
- De faciliteiten kunnen bij de kampwacht worden besproken. Dit geldt ook voor de centrale kampvuurcirkels.
- Alle op het terrein aanwezige groepen helpen mee met het schoonhouden van het toiletgebouwtje. De kampwacht stelt hiervoor een schema op en levert schoonmaakmiddelen.
- Vuren kunnen op de kookplaatsen gemaakt worden, alsmede op vuurtafels. Stookhout is verkrijgbaar via de kampwacht. Let op brandweervoorschrift.
- Voor gebruik van terrein en materialen, alsmede omgang met de natuur gelden normen zoals die binnen Scouting gebruikelijk zijn. Bij twijfel hierover gelieve de kampwacht om advies te vragen.
- Aanwijzingen van de kampwacht dienen onmiddellijk te worden opgevolgd. Indien hierop niet wordt gereageerd, heeft de kampwacht de bevoegdheid groepen weg te sturen, en groepen in de toekomst te (laten) weigeren.
- In verband met de bodemgesteldheid kunnen geen auto’s op het terrein rijden. Parkeren is mogelijk op de verbindingsweg naar de Noordweg en verder op aanwijzing van de kampwacht.
- Honden zijn op het terrein niet toegestaan. Het is een speelterrein.
- Tussen 23:00 en 7:00 uur zal er rust zijn op het terrein.
- Fietsen op het terrein is niet toegestaan, ermee lopen en als bagagedrager gebruiken wel. Daarbuiten horen fietsen in de stalling.
- Bij vertrek zorgt de groep dat de gebruikte velden en de directe omgeving daarvan leeg zijn, geleende materialen bij de kampwacht zijn teruggebracht, en het afval in de container is gedaan alvorens de verantwoordelijke leid(st)er zich afmeldt.
- Schade bij materiaalgebruik: Bij zoekraken, beschadigen of opzettelijk vernielen van (geleende) materialen, wordt een vastgesteld bedrag als schadevergoeding in rekening gebracht. Richtprijzen op het infobord.
- Geulen en putjes graven op het terrein mag niet.
- Houtwallen zijn voor de vogels, geen stookhout!
- De wal rondom de kampvuurcirkel is kwetsbaar en mag niet beklommen worden
- Die gevallen waarin deze kampregels niet voorzien worden beoordeeld door de kampwacht.
BIJ CALAMITEITEN
Bij alarmsituaties wordt het SOS-signaal (· · ·/— — —/· · ·) gegeven. Iedereen moet verzamelen op parkeerterrein. De vluchtroutes en ontmoetingsplaat zijn aangegeven op de kaart op het infobord (rode pijlen).
Afvalregeling
Iedere keer als wij de afvalcontainer legen kost dat € 50,-
Het is dus belangrijk om je afval tot een minimum te beperken.
- Zorg er in elk geval voor dat je geen karton in de container gooit (en zeker geen dozen). Papier, melkpakken, behang, hout en andere brandbare zaken kun je ook verbranden, dus dat mag ook niet in de container. Mocht je geen vuur (meer) hebben, leg het dan apart zodat de kampwacht het verbrand.
- Glas in de doos of bak bij de kampwacht, dan brengen wij dat apart weg. De dichtstbijzijnde glasbak is bij de Plus supermarkt in Pijnacker, dus als je boodschappen gaat doen kun je dat ook daarheen meenemen.
- Let op alle (populaire) plastic flesjes: DOP ERAF voordat je ze weggooit, omdat ze anders niet aangestampt kunnen worden. Lucht weggooien is erg zonde.
- Stookbakken moeten na afloop zo veel mogelijk leeg zijn. Houd hier rekening mee als je een vuur maakt. Zorg dat al het hout verbrand. Als dat niet lukt, moet je de volgende dag het aangebrande hout bij de kampwacht terugbrengen. (kruiwagen!)
- As moet in de container (dus zonder brokjes).
Stoken en vuur
- Houtvuren op de kampeergronden: Alleen toegestaan in de ingegraven stalen stookbakken.
- Er moet altijd minimaal een emmer water klaar staan als het vuur wordt aangestoken !
- Brandweervoorschrift verbiedt gebruik van vloeibare brandbare stoffen om je vuur aan te maken.
- Het vuur mag niet hoger zijn dan 1 meter boven de stookbak.
- Er mag geen vuur zijn buiten de stookbak.
- Kampvuren: Kunnen, na overleg met de kampwacht over waar en wanneer, in een van de kampvuurcirkels worden gehouden.
- (Sprokkel)hout voor de vuren: Op het terrein zijn centraal (bij de ingang en de kampvuurplaatsen) enkele houtstapels te vinden. Het hout op deze locaties mag voor het stoken van vuren worden gebruikt. Natuurlijk wel eerst klein hakken.
- De houtwallen: in het bos zijn van takken houtwallen opgeworpen. Van deze houtwallen moeten de kampeerders afblijven. Deze houtwallen hebben namelijk een hele belangrijke natuurecologische functie. Het verwijderen van takken verstoort deze belangrijke functie. NIET DOEN DUS.
- De los liggende takken op de grond op het kampeerterrein en de percelen rondom mogen wel gesprokkeld worden.
- Er mogen alleen pallets worden verbrand die door de kampwacht zijn aangewezen.
- As- en houtresten: Men moet de vuren zo veel als mogelijk laten opbranden en het hout tot as laten verbranden. Het vuur mag best nagloeien in de stookbak als er maar geen vlammen neer boven de stookbak uitkomen en er geen vers ontvlambaar materiaal op of in de buurt van de stookplaats te vinden is.
- Dus niet: aan het eind van het vuur nog flink even wat stammen er opgooien en vervolgens snel het vuur doven met een of meer emmer(s) water.
Voor vertrek
- De ongebrande stukken hout brengt men terug naar de houtstapels
- Gooi nooit as, houtskool of aangebrand hout zomaar in het bos. Dit is zeer schadelijk voor de flora en fauna.
- De aangebrande stukken hout levert men in bij de kampwacht (indien men goed stookt blijkt dit niet nodig).
- Warme asresten in een kruiwagen scheppen en afvoeren naar de speciaal aanwezige as-ton. Koude asresten in een vuilniszak afvoeren naar de vuilcontainer.
- Bij vertrek moet de stookbak leeg zijn.
MAAK DEZE REGELS BIJ JE GROEPSLEDEN BEKEND EN LEEF ZE NA!